Sibirisk katt – En Intelligent, Allergivänlig, Barnvänlig Kattras

På den här hemsidan vill jag dela med mig av mina erfarenheter, vad gäller min katt Oskar. Den utgår helt enkelt utifrån vad Oskar gillar och vad han använder för saker. Jag vill visa hur fin rasen sibirisk katt är, eftersom jag är jättenöjd med mitt val av katt. Han är helt underbar.

Hoppas du får lite tips som du kan ha nytta av på mina sidor.

Min Oskar – en sibirisk katt

Den 6 maj 2019 föddes min älskade katt Oskar. Jag fick syn på honom på Blocket och föll för honom direkt.Oskar kattunge

Han är en sibirisk raskatt som trots sin halvlånga päls, många allergiker faktiskt tål. Eftersom min ena son är allergisk mot pälsdjur, framförallt mot katter, har jag inte vågat ta risken att skaffa ens en allergivänlig raskatt innan. Nu är min son vuxen och har flyttat hemifrån och jag kunde äntligen köpa en katt.

Det var med hopp och spänning jag såg fram emot, när min son första gången skulle träffa Oskar. Hur skulle detta gå?  Jag hade inte behövt oroa mig, för det var inga problem alls. Han kunde klappa och krama Oskar utan någon som helst allergisk reaktion. Vilken lättnad! Tänk om du som älskar djur var allergisk mot dem. Hemska tanke!

 


Rasen sibirisk katt

En sibirisk katt är en medelstor katt med halvlång päls.  Den har sitt ursprung från kalla Sibirien i Ryssland. Den är mycket aktiv och lekfull. En muskulös katt som är bra på att klättra och hoppa. Det kan ta ända upp till 5 år innan den anses vuxen. Honor väger ca 4-5 kg och hanar 5-9 kg.

Sibiriska katten Oskar med pälskrage
Oskar med pälskrage

 

Typiskt för den sibiriska katten är den fina pälskragen med längre päls. Den har också längre päls på magen och svansen. Den har tofsar i öronen och mellan trampdynorna. Under senvåren tappar de vinterpälsen och blir betydligt mer korthåriga.

Pälsen består av 3 lager varav det innersta är kortast. Den pälsen är väldigt tät, mjuk och dunig. Nästa lager har längre hår och det yttersta lagret har allra längst hår. Det yttersta håret är dessutom vattenavstötande.

En sibirisk katt är intelligent och social. Den pratar gärna med dig och följer gärna efter dig på promenad.

När vi är på landet är Oskar utekatt. Om han ser att vi ska gå någonstans, så springer han efter med en gång. Går vi för fort, jamar han ihållande ända tills vi har väntat in honom.


Allergivänlig kattras

Trots den långa pälsen anses den sibiriska katten vara en allergivänlig ras. Därför är det många allergiker som kan äga en sådan katt. Det är dock individuellt hur pass allergivänlig en viss katt är.  (Det är inte vetenskapligt bevisat). Sibiriska katter har endast låga halter av Fel d1 som är det ämne som de flesta kattallergiker reagerar på. Detta protein finns i kattens saliv, tårar och hud. Det hamnar i pälsen när katten tvättar sig.


Katters kroppsspråk

kattens kroppsspråk - kattsvansen-visar-känslor.---rörlig-bildBilden visar svanshållningen när katten är intresserad, glad, rädd och arg.

Kattens svans är en tydlig markör för hur dess känslostämning är just nu.

Om katten t.ex. svänger på svansen snabbt fram och tillbaka är den irriterad. Låt den då vara ifred.

Kattens ögon visar också dess sinnesstämning, om den är lugn, rädd eller hotfull.

  • En lugn katt blinkar sakta med ögonen.
  • En rädd katt har uppspärrade ögonen med stora pupiller och gör sig låg eller börjar krumma med ryggen.
  • Är katten arg stirrar den hotfullt med uppspärrade ögon som har smala pupiller.

När katten är arg skjuter den dessutom rygg, fräser och morrar. Öronen förs också bakåt.

 


Sibirisk katt en intelligent kattras

Den sibiriska katten är mycket nyfiken och lättlärd. Den är med överallt där det händer saker och lär sig fort hur saker går till.

Oskar springer t.ex. före mig ner i källaren till toaletten när jag kommer från jobbet, för han vet att jag ska gå dit. När han kommer och jamar utan att hoppa upp i knät, så vill han antingen ha mat eller gå ut. Han sätter sig ofta och krafsar på skåpet i köket där han vet att kattgodiset finns. Oskar kommer tillbaka till mig med favoritmössen, när jag har kastat iväg dem, för han vill fortsätta med den leken.

Den sibiriska katten sägs vara hundlik eftersom den är så läraktig. När jag är ute och promenerar med Oskar i koppel önskar jag dock att han vore mycket mer hundlik. Hundarna springer så käckt bredvid sin husse medan Oskar går vart han vill och när han vill.

Den sibiriska rasen kommer ursprungligen från Ryssland och där användes den förr som cirkuskatt på grund av sin intelligens och förmåga att lära sig saker.


Utseende ansiktsdrag hos olika kattraser

Kattansikten olika kattraser

Sibirisk katt

En medelstor katt med halvlång päls och med en typisk pälskrage. Ansiktets form är runt med söta ansiktsdrag.

Maine coon

Den är den största av dessa 3 raser. Den är långhårig och kraftigt byggd. Den har en mer fyrkantig ansiktsform med kraftiga lite hundliknande ansiktsdrag.

Norsk skogskatt

En medelstor/stor långhårig muskulös katt. Ansiktsform med höga kindknotor och smalare hakparti.


Dryck

Katten Oskar dricker vatten ute i en vattenpöl.

Oskar dricker mest vatten utomhus. Helst ska det var vatten som rinner, men det går bra i vattenpölar som på bilden också. Katter är ofta dåliga på att dricka och man bör ha koll på att katter får i sig tillräckligt med vätska. Speciellt om de är innekatter och äter mycket torrfoder.

Oskar får också lite laktosfri mjölk ibland eller lite grädde.

Vill du få katten att dricka mer kan du köpa en vattenfontän. Här hittar du säkert en bra kattfontän till din katt.

 


Kokt fisk

animerad fisk

 

Kokt fisk är alltid gott. Under sommarhalvåret, när Oskar är i sommarstugan i Lysekil, blir det ofta makrill. Matte rensar, fryser in och portionerar ut. Fisk är mycket godare en vilken kattmat som helst på burk.

 


Riktiga möss

springande musMöss fångar han dagligen när han är på landet. Tyvärr så lekar han länge med dem innan han tuggar i sig dem. Han har lärt sig att inte äta upp näbbmössen, eftersom han mår dåligt av dem.

Han kommer ofta in i stugan med levande möss. Ibland lyckas de smita ifrån honom och gömma sig. På natten kommer de fram och Oskar äter upp dem. Han lämnar alltid kvar lite inälvor.

                                                                          Jätteäckligt! De smakar nog inget vidare.


Skaldjur

Katten Oskar gillar räkor

 

 

Räkor och krabba älskar han. Han bli som tokig.

Vem gillar inte skaldjur?

 

 


Kattgodis

Billigt och gott kattgodis.Dessa godis sticks tillhör också hans favoriter. Han fullkomligt älskar dem.

När det är mörkt ute på kvällen och han inte vill komma in, är det bara att prassla lite med en sådan och han kommer springande i full fart.

Jag köper dessa på Lidl. De finns i olika smaker. Oskar gillar dem alla. De kostar endast ca. 18 kr för 10 st. Jag har inte sett några så pass billiga någon annanstans.

 


Oskars favoritleksaker

Kattleksaker

 

Oskar är en mycket aktiv och lekfull sibirisk katt, därför måste jag leka med honom en bra stund varje dag.  Han behöver stimuleras och han behöver få utlopp för sin energi rent fysiskt. Han har väldigt många olika leksaker. En del av dem tröttnar han aldrig på och vissa visar inget intresse för alls.

Du hittar hans kattleksaker här.

 


Oskars GPS-halsband

GPS för katter

 

 

Oskar använder GPS när han är ute själv. Det känns säkrare att kunna se var han är någonstans. Han gillar det halsbandet, eftersom det betyder att han ska få gå ut.

Här får du veta mer veta mer om hur GPS-spåraren fungerar.

 


Animerade bilder

kattansikte som flirtar

 

Som du ser, så gillar jag att göra animerade bilder.

Jag sammanställer alla mina rörliga bilder på den här sidan.

 

 


Transportväskor

Katt i kattryggsäck

 

 

Varje gång vi ska åka buss eller spårvagn sitter Oskar i en sådan här kattryggsäck.

Det fungerar jättebra. Du kan läsa mer om hans transportväskor här.

 

 


Fästingar

fästingborttagareOskar fick ofta fästingar på sig förut. De satt alltid på huvuden eller halsen. Jag använde den här fästingborttagaren som jag köpte på apoteket.

När man trycker i ändan på den kommer det ut en ögla av typ fiskelina. Den för man runt fästingens kropp, så nära huden på katten som möjligt. Slutar att trycka och linan dras åt. Vrid sedan runt ett par varv och du har fått bort fästingen. Fungerar väldigt bra. Se till att mosa fästingen sedan för att vara säker på att den är död. De är verkligen inte trevliga de små odjuren!

Oskar har nu fått droppar i nacken med fästingmedel. Han hade ingen fästing de första 4 veckorna. Därefter har det kommit enstaka. Det är nog dags för en ny kur.


Vill du se foton och videor på min sibiriska katt Oskar?

Oskar har ett eget konto på Instagram. Där finns en massa foton och videos från det att han var kattunge fram tills nu. Det läggs in nytt material där hela tiden.

https://www.instagram.com/mittlivoskar/

Katten Oskar på instagram

 

Katten Oskar board

3 trackbacks/pingbacks

  1. Animerade Katter och andra Rörliga Bilder - Kattsnack
  2. Gråa katter tillsammans - Så fina! - Kattsnack
  3. Bästa Kattleksakerna - Billiga och Roliga Kattleksaker - Kattsnack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*