Varför bits katten? Aggressiv katt? Katt med problembeteende?

När en katt biter kan det bero på flera olika saker. Har du en aggressiv katt måste du hitta orsaken till beteendet, för att kunna bemöta katten på ett bra sätt. Bemöter du på fel sätt med olika former av bestraffningar kommer det negativa beteendet att eskalera.

När och varför bits katten?

 

  • Vid vild lek kan den bli överstimulerad och börja anfalla dig och bitas.Argt kattansikte
  • Katten biter dig när du leker med den.
  • Den har ont någonstans.
  • Katten är rädd eller stressad.
  • Den biter ibland även som kommunikation.

 


Överstimulerad katt

Katten kan bli överstimulerad av för mycket uppmärksamhet av både för mycket kel och lek. Var uppmärksam på om katten lägger öronen bakåt, om pupillerna är stora och om den viftar irriterat på svansen. Då är det dags att lämna katten ifred en stund, för det blir för mycket av det goda och den behöver en paus för att bli lugn igen.

Sluta att stimulera din katt innan det går så långt att den biter dig.

Katter biter också ibland p.g.a. tristess och understimulering. Undvik det genom att ha många olika kattleksaker och lek med den ett par gånger om dagen.


Katten bits vid lek

Kattungar leker med varandra genom att brottas och använder då även tänder och klor. Genom den leken lär de sig hur pass hårt de kan bitas och hur de kan använda sina klor. Vad som är acceptabelt i leken.

Låt inte kattungen leka och bita i dina händer det lär du ångra när katten blir stor. Uppmuntra den att leka med leksaker och om den biter i handen håll då bara handen stilla tills katten släpper.

När katten bits vid lek är det viktigt att du reagerar lugnt. Ignorera det dåliga beteenden och försök istället rikta kattens uppmärksamhet till någon leksak.

Länkar till kattleksaker

kattunnel rolig kattleksak

 

 

Katter älskar att gömma sig och leka tittut. En sådan här tunnel är perfekt för sådana lekar.

Roliga kattunnlar hittar du här.

 

Kattleksaker

 

Katter gillar variation, så ha inte framme alla leksakerna på en gång utan byt ut dem ibland.

Många olika roliga kattleksaker hittar du här.

 


Katten har smärta

Om din katt som vanligtvis är lugn och snäll plötsligt ändrar sitt beteende och istället visar tecken på aggression, då beror det troligtvis på att katten har ont. Om du inte kan hitta någon annan orsak till beteendet bör du uppsöka en veterinär. Katten behöver undersökas för att hitta var den har ont någonstans och få hjälp.


Stressad, rädd katt

En katt blir stressad när den utsätts för nya okända situationer. En del katter blir t.ex. stressade av att åka bil. Det är bra att börja vänja dem lite i taget redan medan de är kattungar.

När en katt är stressad kryper den undan för att gömma sig, tvättar sig extra mycket, morrar, fräser, rivs och/eller bits.

Lugnande spray för katter

 

Måste du utsätta katten för en situation som är stressande kan du använda dig av spray med lugnande valeriana. Den är bra att använda t.ex. vid resor, veterinärsbesök, nyårsraketer, åskväder och när nya husdjur flyttar in.

Du kan beställa sprayen här.

 

 

 

Trygga sovplatser

katt i kattkoja animerad

 

Katter behöver gosiga ställen att sova på där de får vara ifred och känna sig trygga. Låt inte barnen störa dem där.

Katter gillar att sova på olika ställen. Ofta tar katten husse eller mattes plats när de reser sig från soffan för att hämta något. Där är det varmt och luktar tryggt och gott.

Katter gillar att krypa in i kojor och att ligga på mjuka varma bäddar.

Du hittar fina kattkojor på den här sidan.


Kommunikation

Katter biter ibland även när de vill tala om något för dig. Kanske vill den ha något av dig? Den kanske vill ha mat, bli utsläppt eller få uppmärksamhet genom att bli kelad med.

Ifall han biter av någon av dessa anledningar, ignorera honom genom att gå därifrån. Ge honom inte det han vill ha just då, eftersom du i så fall uppmuntrar beteendet och han kommer att fortsätta med det. Vänta en stund tills katten är helt lugn och belöna den då genom att ge honom det han ville ha.

Det viktigaste är att förstå varför bits katten. Det är först då du kan göra något effektivt åt det.


rea-kattsaker---kampanjer-med-nedsatt-pris

Passa på att fynda tillbehör till din katt när det är REA.

Länkar till sidor med REA finns här.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*