Skaffa Kattunge – Vad behöver Kattungar?

Oskar som kattunge köptes på blocket
Oskar 5 veckor

Att skaffa kattunge är lätt, men tänk efter noga innan vad det innebär för dig att ha katt. De är jättesöta men också väldigt busiga. De kräver mycket kärlek, trygghet och stimulans för att må bra.

Innan jag skaffade min katt Oskar hade jag längtat efter katt i flera år. Jag har älskat honom ända sedan jag såg första fotot på Blocket på honom. Han var då 5 veckor gammal.

En kattunge måste vara 12 veckor innan man kan ta honom från mamman. Vad jag väntade och längtade de 7 veckorna. Som tur var fick jag besöka honom några gånger under den tiden. Jag filmade honom då med telefonen och tittade sedan på filmerna flera gånger varje dag.

Tips till dig som ska skaffa kattunge

Oskar var lite rädd för mig i början. Han kände ju inte mig och var inte van vid att bli fasthållen och buren. Jag hämtade hem honom i en transportbur. Han fick med sig en filt ifrån uppfödaren som luktade hemma som gav han lite trygghet i buren.

När vi kom hem fick han först bara vara i sovrummet. Där hade han sin kisslåda och kattburen som han ofta sökte sig till i början. Han var orolig och jamade efter föräldrar och syskon första dygnet, men sedan avtog det och nyfikenheten för det nya hemmet tog över.

Oskar klättrade i gardiner och uppför kläder som hängde, han var högt och lågt. Det värsta var att han anföll allt som rörde sig under täcken med vassa tänder och klor. Han är vuxen nu, men har fortfarande svårt att stå emot det. Man gör bäst i att ligga still när han är på det humöret. När han sover i sängen hos oss är det jättemysigt.


Transportbur till katt

Transportbur Linus Rosa

 

En sådan här enkel bur fungerar alldeles utmärkt. Oskar kröp ofta in i det när han behövde ett trygg plats att vila på. Vi hade även med den när vi satt ute i trädgården. Oskar fick använda koppel då för han gillar inte transportburen om gallret är på. Vi använde endast gallret när vi hämtade hem honom.

Den här transportburen finns även i grått och du kan köpa den här.


En ryggsäck till din kattunge

Transportväska katt animerad

 

En praktisk och bekväm väska är bra att vänja kattungen vid medan den är liten. Jag använder själv en sådan här ryggsäck. Katten kommer upp lite och har god utsikt och jag har händerna fria. Det fungerar mycket bra.

Du hittar min kattryggsäck och andra transportväskor på den här sidan.

 

 


Kattlådor

Kattlåda oscar Grå

 

 

Minst en kattlåda behöver din lilla kisse ha för att undvika små olyckor. Oskar fick bara vara i sovrummet de första dagarna och hittade därför lätt till lådan.

En som är heltäckande är bra, eftersom det då bara kommer ut lite kattsand med tassarna. Jag tyckte det var lite jobbigt när jag skulle tömma den på kiss och bajs, så jag har valt öppen låda med enbart en kant som stänkskydd. Den är lätt att hålla ren, men jag får sopa golvet dagligen.

Dessa kattlådor och fler varianter säljs här.

 

 

kattlåda med stänkskydd

 

 

 

 

 


Tingad kattunge

Nu har jag tingat en lillebror till Oskar. Han är bara 8 veckor nu och därmed för liten för att lämna sin mamma och syskon. Jag får vänta ytterligare 4 veckor innan han kan flytta hem till oss.

Hampus kattunge 8 veckorDet var jättesvårt att välja vilken av kattungarna i kullen som jag skulle ta, eftersom alla var jättesöta. Det var något i kemin mellan mig och Hampus som avgjorde det till slut.

När jag tittar på fotot känner jag redan hur mycket jag älskar honom och längtar efter honom.

Jag funderade länge på om jag skulle våga skaffa en katt till. Jag vet ju inte hur Oskar kommer att reagera. Oskar är orädd och ganska tuff mot andra djur. Han är bortskämd och van att alltid få vara i centrum. Jag hoppas och tror ändå att det kommer att bli bra. Oskar skulle behöva en lekkamrat ibland, för jag ser att han ibland har det tråkigt, när vi inte har tid med honom.

Jag hoppas verkligen att han inte skrämmer lille Hampus. Det är tufft nog för honom att lämna sin familj och flytta hem till oss.


Skaffa kattunge – skaffa balkongnät

skaffa kattunge - skaffa balkongnät

En balkong utan balkongnät är en jättefarlig plats för en kattunge. Kattungar är jättenyfikna av sig och slinker in genom alla dörrar som står på glänt. De älskar dessutom att klättra och balansera och de ramlar faktiskt ner ibland.

Var rädd om din kattunge genom att göra miljön säker. Har du balkong, så föreslår jag att du införskaffar ett nät.

Balkongnät finns att köpa här.


Lek med din kattunge

Kattleksaker

 

Din kattunge älskar att leka och upptäcka världen. Den har massor av energi när den är vaken. Det är också viktigt att den får sova mycket för att hjärnan ska kunna bearbeta all information och återhämta sig.

På den här sidan får du olika förslag på kattleksaker och vilka Oskar gillar bäst.

 

 


Sele till kattunge

Ozami Kattungesele med koppel Röd

 

Vänj din katt till att gå i sele redan som liten, för då slipper du problem senare. Oskar har gått mycket i sele och det har fungerat jättebra, men det är inte som att gå ut med en hund. Det är Oskar som går ut med mig och om han bara får bestämma vart vi ska gå, så fungerar det alldeles utmärkt.

Det räcker att du köper en sådan här billig sele gjord för kattungar. Han kommer snabbt att växa ur den och behöver då en bättre bekvämare sele.

Den här selen för kattungar säljs här.

 

skaffa en väst till din kattunge

 

 

Min kattunge Hampus hade först en sele för kattungar som den ovan, men efter 4 veckor bytte jag till den här västen, eftersom den är bekvämare. Den är lite för stor, men han verkar trivas bättre i den. Dessutom så tror jag att den värmer också nu när det har blivit kallt ute.

Du hittar den här  och andra bra kattselar på den här sidan.

 

 


Köpa kattunge

2 katter snackar om att skaffa kattunge - animerad vits

 

 

 

 

Två katter sitter och snackar med varandra på en bänk. Den ena drar en vits om att skaffa katt.

Vill du se på mer animerade kattbilder? Då ska du gå till sidan med mina samlade bilder.

 

 

 

 


Kattsyskon

Kattunge sover tillsammans med sin storebror

Min stora katt Oskar och min kattunge Hampus älskade varandra från första stund. Oskar blev Hampus trygghet.

Oskar är bara 1,5 år gammal och är fortfarande väldigt lekfull. De brottas med varandra och sover sedan tillsammans.

En veterinär sa till mig att det går ofta bättre ju yngre den första katten är när man skaffar en till.


Vilken kattunge ska du välja?

Jag valde en som var pigg och nyfiken. Oskar var väldigt lekfull som de flesta kattungar är. Jag kände hela tiden att det var Oskar som skulle bli min kisse. Gå på magkänsla vad som känns rätt. Det är inte utseendet som är det viktigaste. Du kommer att älska din katt vilken du än väljer. Det hoppas jag verkligen i alla fall för kattens skull.

Lycka till med att skaffa kattunge!

1 trackback/pingback

  1. Animerade Katter och andra Rörliga Bilder - Kattsnack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*