GPS för Katter – Spåra Katten med GPS Halsband

GPS för katter

Jag kan verkligen rekommendera att du använder GPS för att kunna spåra dina katter.

Innan jag hade införskaffat ett GPS-halsband till min katt Oskar, fick han gå i sele och därefter blev det löplina. Det fungerade ganska bra till att börja med, men det var lite tröttsamt att hela tiden behöva reda ut löplinan. Den gick härs och tvärs genom buskar och stolsben i trädgården och Oskar jamade för att han satt fast. Det var bara att släppa det man höll på med och snabbt komma till undsättning.

Plötsligt en dag kom Oskar på hur han kunde backa tills kopplet var sträckt och sedan lätt dra av sig selen som en tröja och bli fri. Det medförde en snabb färd in till staden och införskaffade en ny rymningssäker sele. Vi provade i affären och den verkade bra. Oskar åkte hem med selen på sig. Hoppade ur bilen och tog sig ur selen innan jag han blinka. Suck!

Jag blev helt enkelt tvungen att låta honom gå fri, eftersom ingen sele verkade kunna stoppa honom. Oskar var världens lyckligaste katt och jag var ständigt orolig. Mest oroade jag mig för bilar, eftersom han inte var rädd för dem alls. Oskar var nästan inte rädd för något. Jag tror han kände sig som kung. Han satt mitt på vägen, jagade bort alla katter som han fick syn på och smög på hundarna som gick förbi.

Min Oskar använder GPS för katter

Katt med GPS

Att Oskar inte hade något trafikvett var som en mardröm. Jag försökte skrämma honom genom att köra nära honom och gasa och tuta.  Jag trodde att det kanske skulle hjälpa honom att gå undan för bilar i fortsättningen, men det hjälpte inte. Han var ju själv van vid att åka bil. Han bara tittade på bilen och undrade vad jag höll på med.

Jag var också väldigt orolig för att han skulle bli instängd någonstans. Oskar är en mycket nyfiken katt och går därför in genom alla dörrar som står öppna. Det finns mest sommarstugor här, vilket innebär att de boende oftast åker hem till stan på söndagar, så risken att bli instängd är ganska stor.

Jag tänkte att GPS är vanligt att man använder idag, för att veta vad barnen är. Oskar kan ju inte ha egen mobiltelefon, så därför googlade jag efter GPS för katter och hittade några alternativ.

Jag fastnade för ”Tractive GPS Cat Tracker”, eftersom den har fått väldigt bra recensioner.

Oskar har den på sig på bilden. Den syns oftast inte i hans tjocka päls. Kortet är därför taget medan han kliar sig i örat.

Oskar gillar att ha den på sig, för den betyder att han får gå ut. Han spinner när jag sätter på honom GPS-halsbandet.


Hur pass nöjd är jag?

Jättenöjd! Jag vill aldrig vara utan den, men det finns dock några nackdelar. Jag tar fördelarna först.

Fördelar med ”Tractive GPS spårare för katter” Katt med GPS i träd

 • Jag kan se när Oskar är vid vägen och kan gå dit och få bilarna att köra saktare och bli uppmärksamma på Oskar. Det fungerade jättebra, men behövs inte längre, eftersom Oskar faktiskt har lärt sig att akta sig för bilar. Jag vet inte hur, men han är jätteduktig.
 • Det är jättetrevligt att kunna titta var han är någonstans och var han har varit. Vem av grannarna som han hälsar på.
 • Jag tar ofta en promenad dit Oskar befinner sig och han blir jätteglad. Han är så söt när han kommer springande, jamande emot mig.
 • Klockan 22.00 vill jag att Oskar senast ska komma hem. Då kollar jag var han är någonstans på appen i telefonen och går och hämtar hem honom. Eftersom det är så mörkt ute såhär års tänder jag lampan på trackern (spåraren) via appen på telefonen. Då lyser en liten blå lampa under hakan på Oskar och jag kan se att han följer med mig hem.
 • Jag är inte alls orolig längre när Oskar har sitt GPS-halsband på sig.
 • Om han tappar halsbandet, kollar man först var det befinner sig via GPS. När man gått dit sätter man på ljud och ljus och kan hitta halsbandet. Halsband till katter ska ju kunna lossna lätt och det har medfört att Oskar tappat det ett flertal gånger.

Nackdelar med ”Tractive” GPS för katter

 • Det har hänt vid några enstaka tillfällen att Appen inte uppdaterats som den ska. Hade Oskar tappat halsbandet då, så hade vi inte kunnat hitta det.
 • Jag har tagit ett abonnemang på 2 år som kostade 1000 kr. Jag hade föredragit att det funnits kontantkort, eftersom Oskar är innekatt vinterhalvåret.
 • Ljudet som du sätter på när du ska leta rätt på halsbandet har en väldigt hög ton. Personer som jag som fyllt 60 kan bara höra den på 1/2 – 1 meters avstånd beroende på hur halsbandet ligger i terrängen. Jag får alltid haffa någon yngre person som kan hjälpa mig.
 • Halsbandet som jag fick till trackern när jag köpte den fungerar bra till Oskar, men han får ha den i minsta läget. Till en mindre katt är det för stort.

Hur kan jag spåra katten?

Du laddar ner en gratis app på din mobiltelefon. Appen använder sig av googles kartor. karta som visar katt med GPS

Bilden visar hur jag kan se var Oskar är någonstans. Jag kan ställa in tiden för hur långt tillbaka jag vill se hur han har gått. Jag kan också se längden på sträckan.

GPS – kartan

En blå punkt visar var du och din telefon är någonstans. Fotot på Oskar har jag själv lagt in. Runt foton är en röd ring med en liten spets som pekar exakt var Oskar befinner sig. Uppe i vänstra hörnet visas för hur många minuter sedan. Eftersom jag har tryckt på live-knappen uppe i högra hörnet och GPS spåraren just hittat honom så står det 1 min.

Nere till vänster står det att han är 66 meter ifrån mig åt det håll pilen pekar.

GPS inställningar

Här kan du t.ex. ställa in ett virtuellt staket. En signal låter då när katten går ut ur det område som du har ställt in. Jag testade det någon gång i början, men Oskar förflyttade sig snabbt ut ur området och jag kände inte att jag hade behov av det. Jag tror dock att det kan vara bra för andra.

Här sätter jag också på ljud och/eller ljus efter behov. Obs! Sätt inte på ljud när katten har på sig GPS-halsbandet.

GPS för katter inställningar


Var kan jag köpa en GPS Cat Tracker?

Jag rekommenderar verkligen att du använder en GPS-spårare på din katt. Den här valde jag och den fungerar jättebra. Jag skulle aldrig vilja vara utan den. Det kommer att bli ytterligare en sådan när jag köpt en katt till.

Jag beställde min här direkt på Tractives egna hemsida.

Tractive GPS CAT-tracker


Katt med GPS-halsband

Han är ute själv och spatserar. Husse och matte har full koll på honom.

orange katt med GPS


Oskars transportryggsäck

Jag vill också göra reklam för en riktigt bra transportryggsäck. Läs mer om transportväskan här.


Min fina katt Oskar

Här kan du läsa mer om min sibiriska katt Oskar

sibirisk katt


Oskar på Instagram

Oskar har ett eget konto på Instagram. Du hittar massor av foton och videor på Oskar där.

Katten Oskar på instagramAdressen är: https://www.instagram.com/mittlivoskar/

 

3 trackbacks/pingbacks

 1. Fästinghalsband till katt - Fästingmedel - Kattsnack
 2. Animerade Katter och andra Rörliga Bilder - Kattsnack
 3. Gråa katter tillsammans - Så fina! - Kattsnack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*